In het uitvoeringsplan zijn per beleidsdoel diverse concrete acties c.q. projecten beschreven. Deze zijn allemaal opgestart of afgerond. Ook zijn een aantal nieuwe projecten opgestart die passen bij de dynamiek van de energietransitie.
Een aantal specifieke werkzaamheden, acties en projecten worden hieronder kort toegelicht.
Rijksregeling CDOKE
In het klimaatakkoord zijn een aantal gemeentelijke taken afgesproken voor meer energiebesparing en meer duurzame energieproductie. Voor deze taken ontvangen gemeenten een extra rijksuitkering. Hierin is in 2024 extra personeel en externe ondersteuning aangetrokken.
Regionale Energie Strategie (RES)
Nieuw wind- en zonbeleid van de provincie heeft in 2024 voor een koerswijziging gezorgd. De provincie heeft de regie overgenomen waarbij de mogelijkheden voor zonneparken aanzienlijk is verminderd en voor windmolens zijn voorkeursgebieden aangewezen met elk een limiet. Met gemeenten zijn programmeerafspraken gemaakt en deze afspraken voor Dalfsen liggen in lijn met de eerder vastgestelde RES-doelen van 100 Gwh aan duurzaam opgewekte energie in 2030. Hiervan wordt ongeveer 67 Gwh momenteel opgewekt in de gemeente Dalfsen.
Vanwege het nieuwe provinciale beleid hebben de RES-parners een koerswijziging afgesproken waarbij meer gefocust wordt op de realisatie van energieprojecten en regionale samenwerking en kennisdeling.
Dalfserveld West
Nieuwe windmolens zijn toegestaan in het agrarische gebied Dalfserveld West. Een intensief participatieproces is uitgevoerd en de bewoners hebben eind 2024 een collectief voorstel gedaan voor het realiseren van ongeveer 20 a 25 Gwh aan duurzame energie (wind, zon, biogas).
Netcongestie
Door de toenemende elektrificatie en duurzame opwek zit landelijk het stroomnet op piekmomenten vol. In Dalfsen zijn bijvoorbeeld momenteel geen nieuwe grootverbruikaansluitingen mogelijk en voor nieuwe kleinverbruikaanslutingen gelden lange wachttijden. Naast versnelde uitbreiding van het stroomnet worden projecten uitgevoerd om het bestaande net slimmer te gebruiken en energie verder te besparen. Op verschillende plekken zijn nieuwe trafo's gepland en er komen vele nieuwe kabels in de grond. De gemeente Dalfsen is nauw betrokken bij de uitbreiding van het hoogspanningsstation Hessenweg en zet zich in om de impact voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken.
Bij alle bedrijfsterreinen zijn onderzoeken opgestart waarbij nieuwe vormen van samenwerking worden onderzocht om de overlast van netcongestie te verzachten en de verduurzaming voort te zetten. Vele ondernemers werken hier aan mee.
Warmteplannen
In 2024 zijn vier wijkplannen uitgevoerd met de bewoners. Daarbij onderzoeken we de mogelijkheden voor individuele en collectieve alternatieven voor aardgas. Tevens worden inwoners geholpen met extra energiebesparing en energieopwekking.
Energiearmoede
Dalfsen ontvangt rijksgeld om energiearmoede tegen te gaan. Een lokale aanpak is uitgewerkt en uitgevoerd. Samen met maatschappelijke partners en lokale ondernemers worden inwoners geholpen met het isoleren van hun woning en de aanschaf van energiezuinige witgoed.
Soortenmanagementplan
Landelijk is geconstateerd dat grootschalige isolatiecampagnes impact hebben op diverse populaties zoals vleermuizen en vogels. In 2024 heeft de gemeente Dalfsen samen met de omliggende gemeenten een collectief plan uitgewerkt om de impact van de campagnes te verkleinen.
Biogas
In 2024 is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor meer lokale productie van biogas door middel van kleinschalige mestvergisters op boerenerven. Vier agrarische gebieden hebben mogelijk voldoende potentie en perspectief om een collectieve aanpak verder te ontwikkelen. Vanwege landelijke ontwikkelingen op het gebied avn mest en stikstof is het project gepauzeerd.
Gemeentelijke organisatie
In het voorjaar van 2024 zijn de nieuwe warmtepompen bij de zwembaden in gebruik genomen. Na wat opstartproblemen verliep de verwarming goed. Tevens zijn nieuwe zonnecollectoren op de daken geplaatst en de panden beter geïsoleerd.
Op de werf in Dalfsen is een nieuwe houtsnipperopslag gerealiseerd voor de biomassaketel. Op de werf in Nieuwleusen zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de bouw van een nieuwe biomassaketel met houtsnipperopslag. Dit plan werd vertraagd door de mogelijke komst van een nieuwe trafo van Enexis achter de werf.
In 2024 is gestart met het uitwerken van een mobiliteitsregeling voor het eigen personeel. Daarbij wordt specifiek aandacht geven aan de CO2-impact van de dagelijkse vervoersbewegingen.
Circulariteit
Naast de reguliere afvaltaken is in 2024 onderzoek verricht naar de kansen en mogelijkheden van circulariteit in de gemeente Dalfsen. Vooral in de landbouw- en bouwsector vinden diverse initiatieven plaats. Een plan wordt ontwikkeld om deze initiatieven te ondersteunen en te laten groeien.
Bij het huishoudelijke afval lag de focus op kwaliteitsverbetering. De ROVA-actie Terugwinnaars is uitgevoerd en de inwoners scheiden hun PMD-afval beter.